De meest Krokantste chicken wings, de krokante foolproof methode - BBQ EXPERIMENT

  • De meest Krokantste chicken wings, de krokante foolproof methode - BBQ EXPERIMENT

Directions

Je ooit al afgevraagd hoe je kippenvleugels krokant kan maken? Bekom je niet altijd hetzelfde resultaat? Dan kan de uitkomst van dit experiment jou misschien op weg helpen bij de volgende krokante chicken wings bereiding.

HET EXPERIMENT
Voor dit experiment ben ik uitgegaan van Hot & Fast. Gezien dit de manier is volgens mij met de meeste kans op slagen. Daarnaast heb ik gekeken welke ‘hulpmiddelen’ er zijn die me het beste resultaat kunnen garanderen om de meest consistente wijze.
Zo ben ik uitgekomen voor dit experiment bij vier verschillende wijzes:

• Chicken wings met enkel een kruiden rub
• Chicken wings met maizena en kruiden rub
• Chicken wings met baking soda en kruiden rub
• Chicken wings met bakpoeder en kruiden rub
We laten niets aan het toeval over :).
Voor de rub gebruikte ik De Fik Erin Braairub nr 1. Voor de ingrediënten: mosterd, venkel, komijn, kurkuma en kaneel spraken me enorm aan.


Deze heb ik allemaal op dezelfde manier klaargemaakt: in een goed voorverwarmde BBQ aan 260°C, indirecte warmte. Op deze manier kon ik het beste de restulaten met elkaar vergelijken.

EXPERIMENT

1. Droog alle kippenvleugels goed af, door ze met keukenpapier te deppen.
2. Snij daarna de tips van de kippenvleugels.
3. Verdeel de kippenwings naargelang het recept of de recepten die je wil maken.
4. Maak de BBQ klaar om indirect te garen op hoge temperatuur van 250 - 260°C.
5. Begin met de kippenvleugels allemaal te bestrooien met de BBQ rub. Een klein laagje is voldoende. Tenzij voor de bereiding met enkel de rub, dan mag je zeker een mooie dikke laag aanbrengen.
6. Voor de bereidingen met baking soda, bakpoeder en Maïsze bestrooi je nu de kippenvleugels met een eetlepels van het gekozen poeder.
7. Leg nu de kippenvleugels op de BBQ, indirect. en bak ze voor 10 minuten aan een kant.
8. Draai ze daarna om en bak opnieuw voor zo'n 10 minuten.
9. Nu controleert u best al eens de kerntemperatuur, de textuur van de kippenvleugel en het kleur. Indien deze nog niet volgende zijn, draai je de kippenvleugel nog eens om en bak je ze nog 5 minuten verder.
10. Herhaal bovenstaande stap zolang ze nog niet klaar zijn.
11. Wanneer ze de gewenste kleur en structuur hebben, haal je ze van de BBQ en laat je ze een vijftal minuten rusten.
12. Smakelijk!


DE BEREIDINGSWIJZE
De krokante chicken wings heb ik dus allemaal op dezelfde wijze klaargemaakt: Indirect, op 260 °C voor zo’n 25 tot 35 minuten. Dit kwam ongeveer uit op een kerntemperatuur van 75 – 80°C. Nog net sappig genoeg en zeker niet door voor kip. Ook belangrijk natuurlijk, dat de smaak en sappigheid goed is.
Tijdens heb bakken heb ik de chicken wings op minuut 10, 20 en 25 gedraaid, om ervoor te zorgen dat ze overal gelijk bakten.
Maar voor we ze gebakken hebben en met de kruiden ingewreven hebben we alle chicken wings goed droog gedept. Dit zorgt ervoor dat het vel niet meer vochtig is en dus goed kan uitdrogen bij het bakken. Ook heb ik de “tippen” of het magerste stukje vlees aan het uiteinde van de vleugels weggesneden. Gezien dit stukje heel dun is, zal het heel snel uitdrogen en verbrangen. Daarom werken we alleen met de twee delen van de vleugels met het meeste vlees aan.

DE CHICKEN WINGS MET RUB
Deze krokante chickens wings heb ik eerst en vooral goed droog gedempt met keuken papier. Hierdoor is het vocht weg en kan het vel goed uitdrogen bij het bakken. Deze wings goed bestrooid met de rub zodat het helemaal met de rub bedekt was. Deze heb ik nog een kwartier laten ‘marineren’ in de koelkast.
Daarna de BBQ op, aan 260°C voor een 25-tal minuten.
Resultaat: heerlijk krokant vel, met een super goede rub smaak. De smaak van de rub kwam hier heerlijk naar boven en combineerde super goed met de krokante chicken wings

DE CHICKEN WINGS MET BAKING SODA
Ook deze chicken wings hebben we goed droog gedept om al het vocht weg te nemen. Hierna ook nog eens de rub over gestrooid voor de smaak om daarna ze met een klein dun laag baking sode te bedekken.
Helaas konden we al het eerste probleem vaststellen: de rub bleef al niet meer kleven in de de baking soda.
Na het bakken was het vel inderdaad heel krokant, alleen was de smaak absoluut niet lekker. De baking soda smaakte volledig door, niet echt aangenaam. Ze waren droog en smaakten bitter. De rubsmaak was nergens te bekennen. Conclusie: lekker krokant maar niet lekker van smaak :). Geen goede optie dus.

DE CHICKEN WINGS MET MAÏZENA
Voor deze wijze hebben we eveneens de chicken wings droog gedept en dan met rub en Maïzena bedekt.
Deze vleugels hebben we eveneens zo’n 25 minuten indirect laten garen aan 260°C. Het resultaat was wel verbluffend. Het was net of de chicken wings gefriteerd waren, het gaf volledig dezelfde ervaring. Een heel mooi krokant vel én smaak van de rub. Voor mij een van de beste resultaten om een krokant vel te bekomen.

DE CHICKEN WINGS MET BAKPOEDER
Zelfde bereidingswijze als de vleugels met Maïzena. Ook deze gaf eveneens een super goed resultaat, krokant én lekker van smaak. Je ziet dat het sodiumbicarbonaat hier opnieuw mooi zijn werk doet en het vel van de kip goed uitdroogt voor een mooi restultaat. Samen met de bereiding met Maïzena de perfecte oplossing om krokante kippenvleugels te bekomen.
CONCLUSIE
Dit leuke experiment toont aan dat er wel degelijk verschillende manieren zijn om krokante chicken wings te maken. De een al beter dan de andere. Daarnaast zal het aan je persoonlijk smaak afhangen aan welke je de voorkeur zal geven.
Voor mij persoonlijk qua smaak geef ik de absolute voorkeur aan de krokante chicken wings met rub. Simpel en goed, en boordevol met smaak. Een echte topper die krokant is.
Daarna komen absoluut de bereidingen met Maïzena en bakpoeder. Ze geven het beste restultaat om een krokant vel te bekomen, helaas komt de smaak van de rub en kruiden veel minder goed door.
De absolute afrader is de baking soda, die een lekker krokant resultaat gaf, maar waar de smaak niet aan te raden is :). Natuulrijk kan het ook liggen aan het feit dat ik teveel baking soda gebruikt heb. Maar gezien de andere alternatieven een beter resultaat geven, is de keuze om deze weg te laten snel gemaakt.

Let us know if it tasted Facebook page? Maybe with a picture?

We are already curious!

Ingredients

  • • 2 kg kippenvleugels
  • • 1 eetlepels Maïzena
  • • 1 eetlepel Baking Soda
  • • 1 eetlepels Bakpoeder
  • • BBQ rub naar keuze (ik gebruikte De Fik erin Braairub nr 1)

CHOOSE QUALITY Kies voor Meat the World

Meat the world Lochristi

Friday: 16:30 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Friday: 7:00 - 14:00
Saturday: 7:00 - 14:00
Sunday: 7:00 - 14:00

Ordered today, pickup tomorrow