Entrecote met koffie rub

  • Entrecote met koffie rub

Bereiding

Jawel. Koffie. Het klinkt misschien vreemd, maar de licht bittere, gebrande smaak van koffiebonen past wonderwel bij rundsvlees. Klaargemaakt op de barbecue komt de rokerige kwaliteit van deze rub nog zoveel beter tot zijn recht.

Natuurlijk zit er meer in de rub dan enkel koffiepoeder. Met paprika, korianderzaad, pili-pili en een flinke snuif bruine suiker maken we een mooi evenwicht van smaken die het rundsvlees goed tot zijn recht laten komen.

Om de koffiesmaak nog meer te accentueren kan je de steak in de koffie zelf eerst marineren. Heel simpel: maak een espresso, koel die af en laat de steak er enkele uren in marineren. Daarna zachtjes droogdeppen en de rub aanbrengen.

Maak de BBQ klaar om indirect te bakken op lage temperatuur van 100°C

Maak de kruidenmengeling. Vergeet zeker niet om alle kruiden eerst mooi apart in het kommetje te schikken

Kuis het vlees een beetje op indien nodig en bedek royaal met de kruidenmengeling. Laat 24u rusten in de koelkast.

Haal het vlees uit de koelkast en veeg de overtollige kruidenmengeling er af.

Neem de steak ongeveer 45 minuten vooraf uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur staan.

Leg de steak indirect op lage temperatuur (100°C), weg van de kolen en sluit het deksel. Laat de steak nu opwarmen tot ongeveer 40°C kerntemperatuur. Dit doe je best aan de hand van een thermometer.
Wanneer de kerntemperatuur bereikt is haal je het vlees van de BBQ en wikkel je die in aluminiumfolie.
Stook nu de BBQ hoger dan 250°C.
Leg de steak nu direct boven de kolen om deze dicht te schroeien. Draai de steak eenmaal om. Wanneer de steak de gewenste temperatuur bereikt heeft is hij klaar: rare, saignant: 50-52°C, medium rare 55-58°C, medium, à point: 60-63°C, medium well: 65-67°C, well done: 70°C en hoger.

Laat de steak nog 5-10 mintuten rusten, los omwikkeld in aluminiumfolie.
Smakelijk!

Zoek je een passend bijgerecht voor deze entrecôte met koffie rub? Wat denk je van asperges gerookt op hooi,een witlooftaartje van de BBQ of Romeinse slaharten?

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

1h
  • 1 Entrecote of dunne lende, 600 - 700 gr
  • Voor de rub:
  • 2 eeltlepels gemalen koffie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad of poeder
  • 1 eetlepel lookpoeder
  • 1 theelepel pili-pili
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel zout

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

  • Twee afhaalpunten

  • Snelheid en Service

  • Kwaliteitsproducten

  • Divers Aanbod

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen