Frozen steak op de BBQ

  • Frozen steak op de BBQ

Bereiding

Je hebt het misschien al eens meegemaakt: je wil je eten beginnen klaarmaken maar ineens besef je dat je vlees nog in de diepvriezer zit. Damn, wat nu gedaan? Dan heb je een paar alternatieven: ontdooien in de microgolf, in water of gewoon iets anders eten. Wel, met het ‘bevroren steak experiment’ wil ik je aantonen dat je een alternatief hebt: de steak bevroren grillen. Inderdaad, gewoon de diepgevroren steak grillen. Het kan!
Het leek me interessant om te zien wat resultaat het zou geven, en of het sowieso zou lukken. Dus even een steak van Meat the World in de diepvriezer gestoken, paar dagen gewacht en dan maar de BBQ aangestoken.

DE REVERSE SEAR
De Reverse Sear methode is gekend voor zijn meest optimale resultaat. Door de steak eerst langzaam op te warmen zal deze zijn vocht en malsheid goed bewaren. Wanneer deze daarna afgegrild wordt, zal de steak niet uitdrogen en krijg je geen ‘bulls-eye’ effect. Het bulls eye effect, zie je als de de steak doormidden snijd. Je ziet dan dat de randen van het vlees droog zijn en naarmate je meer naar het midden gaat, het vlees roder en sappiger is.
Bij een Reverse Sear heb je dus geen bulls eye effect. Dit krijg je wel door je steak volledig af te grillen tot kerntemperatuur boven hete kolen. Dit maakt de steak veel droger en taaier.

HET EXPERIMENT
Gezien de steak diepgevroren was, leek de reverse sear methode niet onmiddellijk van toepassing. Dit ging anders een tijdje duren. Maar misschien toch eens het proberen waard later. Voor dit experiment koos ik voor het ‘hard’ afgrillen van de bevroren steak aan een temperatuur van 250°C. Voor het vlees gebruikte ik een entrecôte van zo’n 3 cm dik.
De BBQ goed voorverwarmd op 250°C. De steak zelf (nog) niet gekruid, gezien alles er toch maar zou afvallen :p. en gewoon op de grill, direct boven de kolen gelegd. Uiteraard moet ik je niet uitleggen dat deze bevroren steak er langer over deed om de gewenste gaartempeartuur te bekomen.
Voor deze steak van 3 cm deed ik er ongeveer zo’n 20 minuten over om hem tegen de 54°C kerntemperatuur te krijgen. De steak grill ik eerst 4 minuten, daarna gaf ik hem een kwartslag en grilld opnieuw 4 minuten. Na deze 8 minuten totaal, draaide ik de steak om, om opnieuw 4 minuten te grillen om daarna opnieuw een kwartslag te draaien. Vanaf dan dien je regelmatig, na iedere minuut de kerntemperatuur te controleren.
Als de gewenste kerntemperatuur behaald is, haal je de steak van de BBQ en laat je deze minimaal nog 5 minuten rusten zodat de sappen dit terug kunnen herverdelen in het vlees.

HET RESULTAAT
Deze steak was echt heel sappig en mals, wat ik niet verwacht had. De korst was zelfs krokant. Natuurlijk, gezien deze steak ijskoud was duurde het langer om op te warmen. Waardoor de steak langer moet bakken, waardoor je dus een mooiere en krokantere korst krijgt. Binnenin duurt het dus ook langer om te garen. Gezien deze steak bevroren was, zal het minder snel vocht verliezen bij opwarmen, wat toch een mooi voordeel is.
Nadeel bij dit experiement was dat de steak misschien iets te dik was om een perfect resultaat op te leveren. Een steak van 2 tot 2,5 cm zal een nog beter resultaat opleveren.
Zoals je ziet kreeg ik wel degelijk een beetje van een bull eye effect in de steak. Maar vooral aan de kant, waaraan de steak het langst heeft liggen grillen om tot aan de kerntemperatuur te komen.
Nog een nadeel bij deze bereiding is dat je pas achteraf kan kruiden. Wie zijn steak graag of voorhand inwrijft met zout zal dit dus niet kunnen.


1. Maak de BBQ klaar om direct te grillen op hoge temperatuur van 250°C

2. Haal de steak uit de diepvries en dep wat af met papier.
3. Leg de steak direct boven de kolen en draai een kwartslag na 4 minuten.

4. Na opnieuw 4 minuten te grillen draai je de steak helemaal om. Grill opnieuw 4 minuten.
5. Opnieuw draai je de steak een kwartslag na deze 4 minuten. Hou vana nu de kerntemperatuur goed in de gaten tot je de gewenste temperatuur behaald.

6. Laat de steak 5 minuten rusten.
Kruid af (met peper en) zout.S

7. Smakelijk!

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

20min
  • • 1 steak, max 3 cm dik
  • • peper en zout

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen