Gelakt Buikspek koud gerookt
Bereiding
Benodigheden : barbecue met deksel, lage schaal, cold smoke generator, rookmot- Neem een schaal en bestrooi de bodem ervan met een dun laagje droge pekel. Leg daarop het buikspek, bestrooi het met een flinke laag pekel en wrijf de zijkanten van het vlees ook in met pekel. Dek af en plaats in de koelkast
- Het pekelzout zorgt ervoor dat het buikspek vocht afgeeft na een dag. Draai gedurende 4 à 6 dagen (afhankelijk van de dikte van het buikspek) het vlees iedere dag in de pekel. Neem een lepel en schep de pekel die tijdens het draaien van het buikspek eraf valt er terug op zodat het vlees volledig bedekt is.
- Neem na 4 à 6 dagen het buikspek uit de pekel en spoel het zout weg onder koud stromend water. Je kan het ook een uurtje laten weken in koud water. Dep het vervolgens goed droog.
- Leg het spek in een propere schaal en zet het onbedekt een nachtje in de koelkast. Daardoor zal het vlees drogen en vormt er een vettig laagje. Dit vettig laagje zorgt ervoor dat de rooksmaak zich goed hecht.
- Vul de cold smoke generator met 450 gram rookmot. Daarmee kan je tot 6u-8u roken.Steek de rookmot aan met een brander of waxinelichtje en laat het mot smeulen. Eens de rook goed op gang is, leg je het buikspek op een barbecuerooster en sluit je het deksel van de BBQ.
- Open de ventilatiegaten van de BBQ een klein beetje zodat de rookmot blijft branden en de rook goed kan circuleren.
- Nadat het buikspek 6 tot 8u gerookt heeft, trek je het vacuum. Dat kan zowel in zijn geheel als in kleinere porties. Laat het 3 à 4 dagen rusten om de smaak in het vlees te laten dringen
- Na deze rustperiode is je buikspek klaar! Bereid naar wens, bereid het in zijn geheel of trancheer het, voeg je favoriete marinade toe en bak op de BBQ of in de pan
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!