Lamsbout op grootmoeders wijze
Bereiding
Vraag je slager om het dijbeen uit de lamsbout te verwijderen en het vlees mooi egaal op te binden. Zo krijg je een veel gelijkmatiger bakresultaat.Snijd de ui, sjalotten, wortel en selder in niet te kleine stukken. Plet de ongepelde lookteentjes onder een groot mes. Doe alle groenten met de look in de bodem van een ovenschaal. Prik wat takjes verse rozemarijn in de lamsbout en kruid met peper en zout. Wrijf het vlees flink in met boter en leg het op de groenten.
Bak 10 tot 15 minuten in een oven op 180°C om het vlees te kleuren. Draai vervolgens de oven terug tot 140°C en laat de bout nog een klein uurtje garen. Als het vocht dat uit de bout loopt helder begint te worden, dan is het vlees mooi rosé. De kerntemperatuur moet 55°C zijn. Laat het vlees minstens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Verwijder intussen de lookteentjes uit de pan en blus het braadvocht met een klein scheutje citroensap. Haal de lookteentjes uit de pel en duw ze door een zeef. Giet dan de braadjus door dezelfde zeef en roer de saus af met klontjes koude boter.
*************
Meat the world hecht veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. De kwaliteit is superieur. Dat proef je meteen bij de eerste beet van een mals stukje kip, een aromatisch reepje steak of een botermalse kotelet.
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!