Mals en sappige Kip souvlaki op de BBQ met huisgemaakte pitta broodjes

  • Mals en sappige Kip souvlaki op de BBQ met huisgemaakte pitta broodjes

Bereiding

Souvlaki recept: mals en sappig kippenvlees van de grill
Wist je dat de oude Grieken al stukjes vlees roosterden aan spiezen boven open vuur? Tegenwoordig kun je souvlaki overal in Griekenland krijgen. Bijvoorbeeld als streetfood in een pita gerold met tomaat, ui en tzatziki. Voor souvlaki wordt zowel varkensvlees als kip gebruikt. Dit recept gebruikt kippenvlees omdat het snel te bereiden is en lekker mals en sappig is na het grillen. Wil je liever varkensvlees gebruiken dan kun je natuurlijk dezelfde marinade gebruiken. Ook het recept voor zelfgemaakte pittabroodjes vind je hieronder.

TIP! De marinade kun je de avond ervoor maken zodat alle smaken lekker in kunnen trekken en de kip heerlijk mals wordt. Hoef je het alleen nog maar even te grillen de volgende dag, ideaal toch? Met dit recept krijg je lekker malse kip souvlaki. Door de spiesjes niet te lang te grillen (maar wel goed gaar is uiteraard) blijft het vlees lekker sappig. Gebruik dit gemakkelijk te volgen recept voor kip souvlaki en serveer het lekker met zelfgemaakte tzatziki en pittabroodjes


Equipment
• BBQ
• 4 dubbele of 8 enkele brochettestokken
• pan
• deegrol


Instructies
1. Dep de kipfilets droog met keukenpapier. Snij het overtollig vet en de pezen weg. Vervolgens snij je de kipfilets in blokjes van 2 x 2 cm.
Voor de marinade
1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal en roer deze goed om.
2. Leg de kippenblokjes in de marinade en zorg ervoor dat ze goed ondergedompeld zijn. Dek de schaal af en zet in de koelkast voor minimaal 3 uren of nog beter, tot de volgende dag.
3. Snij de paprika eveneens in blokjes van 2 x 2cm
4. Neem de brochettestokken en spies er een blokje kip, groene paprike, blokje kip, rode paprika, ... enzoverder op. Eindig met een blokje kip.

De pita broodjes
1. Meng in een diepe kom de suiker, gist, water en melk goed door elkaar. Laat het mengsel nu 5 minuten rusten tot het geheel een beetje begint te schuimen.
2. In een andere diepe kom meng je de bloem, de tijm en het zout.
3. Voeg de olijfolie nu toe aan het mengsel met de gist en meng opnieuw goed.
4. Voeg nu het gistmensel toe aan de bloem. Doe dit in kleine hoeveelheden en al roerend. Zorg ervoor dat het natte mengsel eerst is opgenomen door de bloem alvorens nog wat toe te voegen.
5. Giet dit mengsel nu over een bebloemd werkblad. Kneed het deeg voor 4 à 5 minuten tot de deeg egaal begint te worden.
6. Wrijf een kom in met wat olijfolie en doe er de deeg in.
7. Dek de kom af met een handdoek en laat het 40 minuten rusten, tot het deeg rijst en verdubbelt in omvang.
8. Warm een pan voor op medium temperatuur.
9. Duw op de deeg om de lucht er uit te laten en snij nu in 6 gelijke delen.
10. Plaats de stukjes deeg op een lichtjes ingeoliede werkblad. Gebruik een deegrol om de deeg nu uit te rollen tot ze ongeveer 20 cm doorsnee hebben.
11. Bak het pitabrood nu voor 1-2 minuten aan elke kant in de pan, tot ze een beetje opblazen.

Klaar om te gillen
1. Maak de BBQ klaar om direct te grillen om medium temperatuur van 180° - 220°C
2. Grill de kip nu zo'n 2 - 3 minuten aan iedere zijde, tot de kerntemperatuur van de kip minimaal 75°C haalt.
3. Leg de brochette met kip op het broodje, knijp met je handen het broodje dicht zodat je het vlees vast hebt, en trek er nu de brochette stok uit.
4. Voeg nog sla, tomaat en andere groeten toe en werk af met je favourite saus.
5. Smakelijk!


Met dank aan Ghentlemen's barbecue voor het receptidee en de uitwerking.
Nog meer ideetjes vindt u op zijn blog :
https://ghentlemensbbq.com/

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

60min
  • Ingrediënten
  • • 2 kipfilets
  • • 1/2` groene paprika
  • • 1/2 rode paprika
  • Voor de marinade
  • • 3 teentjes knoflook, geplet
  • • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • • 1/2 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • • 1/2 eetlepel zoete paprika poeder
  • • 1/2 eetlepel grof zout
  • • 1/2 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • • 50 ml droge witte wijn
  • • sap van 1 citroen
  • Voor de pitta broodjes
  • • 2 theelepels korrelgist
  • • 1 theelepel suiker
  • • 160 ml melk kamertemperatuur
  • • 80 ml water kamertemperatuur
  • • 320 gr tarwebloem
  • • 1 theelepel fleur de sel
  • • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • • 1 theelepel tijm vers gehakt
  • • zout
  • • peper
  • • 1 tomaat in schijfje gesneden
  • • 4 handenvol gesneden sla

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

  • Twee afhaalpunten

  • Snelheid en Service

  • Kwaliteitsproducten

  • Divers Aanbod

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen