Steak sandwich, een beestige lunch
Bereiding
Steak sandwich stond al een tijdje op mijn to-do lijst. Gezien er op een mooie dag nog een paar lekkere Rubia Gallega steaks in de koelkast lagen moest ik daar zeker iets mee doen.Wat leg je verder nog tussen een “steak and cheese sandwich”? Wel natuurlijk is dat geheel naar eigen smaak. Maar ik probeer er toch wat logica in te steken waar het kan ;).
Om wat scherpte te krijgen in de steak and cheese sandwich, gebruik ik rucola sla omdat deze een wat peperige smaak heeft. Voor de zoutere smaak gebruik ik graag kaas. Ik gebruik graag Emmental hiervoor. Voor de friste gebruik ik een tomaat en voor de extra punch een goede saus. Een absolute aanrader hiervoor is de Pink Revenge van No Rubbish. Een saus die perfect gaat op burgers en sandwiches.
Voor de zoete toets heb ik ajuin gekarameliseerd. Simpelsweg, ajuin aangebakken en daarna even afgeblust met Wocherstershiresaus. Das alles, makkerlijker moet het niet zijn :).
Maak de BBQ klaar om indirect te garen op lage temperatuur van 100 - 120°C.
indrecte zone
Gekarameliseerde ui:
Pel en snij de uien in ringen. Zet een pan op het vuur en laat deze goed warm worden. Smelt nu de boter in de pan en bak de uitringen goed aan tot ze bruin zien. Giet er de Worchestershiresaus overheen en roer goed zodat de ajuin de saus goed opneemt en nu karameliseerd. Wie eventueel wenst kan nog wat bruine suiker toevoegen om het extra zoet te maken.
De steak sandwich:
Wrijf de steak rijkelijk in met de gekozen rub en leg de steak nu op de indirecte kant van de BBQ, weg van de kolen.
Was en snij de tomaat in dunne plakjes. Was de rucola sla.
Wanneer de steak een kerntempartuur heeft van 48-50°C, verhoog je de temperatuur van je BBQ naar 250°C om direct te grillen.
Directe zone Grillen BBQ
Grill de Steak nu tot de gewenste gaarheid:
rare, saignant: 50-52°C
medium rare 55-58°C
medium, à point: 60-63°C
medium well: 65-67°C
well done: 70°C en hoger.
Haal de steak van de BBQ en laat zo'n 5-10 minuten rusten onder loszitted aluminiumfolie. Snij de steak dan in plankjes van gewenste dikte.
snij de steak in gewenste dikte
Snij de emmertal kaas in driehoekjes, zodat ze makkelijk beleggen tussen het brood.
Snij het brood middendoor en rooster kort aan op de BBQ, om het krokant te maken.
Beleg het brood nu met saus, rucola, tomaat, gekarameliseerde ui, steak en kaas. Doe eventueel nog wat saus op de andere snede van het brood alvorens deze te dresseren.
Geniet van deze geweldige steak sandwich!!
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!