Bijgerechten om te serveren bij wild + 10 tips voor mals en sappig vlees

  • Bijgerechten om te serveren bij wild + 10 tips voor mals en sappig vlees

Bereiding

Gebakken, gebraden of gestoofd,… combineer wild met zowel zoete als zure toetsen en ontdek een explosie van smaken!

Door zijn zowel krachtige als geraffineerde smaak gaat wild, van nature mager vlees, uitstekend samen met seizoensfruit of -groenten, een licht bittere saus en een bloemige of kruidige wijn.

Wild eet je ‘à point’
De beste ‘cuisson’ voor wild? Lekker mals en sappig vlees, lichtjes gebraden aan de buitenkant of in een krokant jasje. Bak je stuk vlees kort in de pan en laat het vervolgens verder garen in de oven. Voor een nog zachtere smaak, kan je het vlees tijdens het bakken voorzien van een laagje spek of kan je het bevochtigen. Voeg zout, peper, tijm, laurier, nootmuskaat of paprika toe en serveer ‘rosé’ of ‘à point’.

Een waaier aan mogelijkheden om te serveren bij wild
Combineer je wildgerecht met herfstfruit en -groenten. Zorg bijvoorbeeld voor een variatie met peer bij hinde- of everzwijnfilet: peer met bosbessen peren gepocheerd in rode wijn of verwerkt in een gratin. Hemelslekker!

Voeg smaak toe aan fazant met gekarameliseerd witloof of met champignons in wittewijnsaus en dragon. Of ga de originele toer op en serveer tomatenchutney bij reefilet. Een heerlijke match!

Wild past bij alles
Experimenteer met wijn voor het maken van je sauzen!

Geef smaak aan een rodewijnsaus met balsamicoazijn, honing en cacao. Bijzonder lekker bij everzwijnragout. Maak een dikke en smeuïge ‘grand veneur’-saus met witte wijn op basis van bessen- en groentegelei. Heerlijk bij hindenfilet. Of probeer mosterdsaus met witte wijn en een beetje verse room om te serveren bij konijn.

En voor de echte lekkerbekken raden we hertenkalffilet met een saus van zwarte chocolade en whisky aan. Een streling voor de tong!

Vlees braden duurt even, maar geeft heerlijke resultaten. Hoe zorg je ervoor dat je vlees mals en sappig blijft? Met deze tien tips lukt het zeker!


10 tips voor mals en sappig vlees

1. Koop je gebraad niet te klein, het risico op uitdrogen is dan groter. Voor 4 personen volstaat een stuk van 800 g à 1 kg.

2. Het vlees dat je gebruikt is best in één stuk en niet te klein. Mik op een stuk van 800 gr tot een kilo voor vier personen. Bind het vlees eventueel op, zodat het gelijkmatig van vorm is.
3. Laat vetrandjes zitten: die zorgen voor meer smaak!

4. Breng je vlees voor het bakken of braden op kamertemperatuur. Als je koud vlees in een hete pan legt, schrikt het, spant het zich op en wordt het taai.

5. Schroei je vlees eerst dicht in een pan met vetstof op hoog vuur. Zo hou je de meeste sappen in je vlees.

6. Het geheim van braden is de manier van garen. Dat moet op een lage temperatuur en voor lange tijd. Een oventemperatuur tussen 150°C en 200°C is het best – gebruik een oventermometer om zeker te zijn! Heteluchtovens zijn minder geschikt, doordat ze je gebraad uitdrogen.

7. Handig: braden gaat ook in de pan. De pan moet wel een dikke bodem hebben, een gietijzeren braadpan is bijvoorbeeld heel geschikt. Doe het deksel op de pan en zet het vuur niet te hoog. Zorg dat je pan niet te groot is, want op plekjes waar geen vlees ligt kan de vetstof verbranden. Kan je niet de hele bodem bedekken met vlees, leg dan wat grof gesneden groenten (prei, sjalot, wortel…) rond je gebraad: die geven ook nog extra smaak aan je saus.

8. Om te voorkomen dat het vlees uitdroogt, bedruip je het geregeld met braadvocht.
Als er een touwtje rond het vlees zit, haal dat er dan 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd af. Zo kan het vlees nog even uitzetten.

9. Laat je vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie als het uit je oven of braadpan komt. Op die manier kunnen de vleessappen zich herverdelen en wordt je vlees extra sappig en mals.
10. Gebruik altijd een scherp mes om het vlees te snijden. Niet alleen is dat
gemakkelijker, ook duw je met een bot mes te hard op het vlees, waardoor je het vocht eruit perst.

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

0.5h
  • wild : everzwijn, hert, ...
  • Tip
  • Hou het lekker licht en geef de voorkeur aan gestoomde groenten of puree in plaats van gratin.

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

  • Twee afhaalpunten

  • Snelheid en Service

  • Kwaliteitsproducten

  • Divers Aanbod

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen