FALL OFF THE BONE RIBS, MALSE EN SAPPIGE RIBBEN - 3-2-1 methode

  • FALL OFF THE BONE RIBS, MALSE EN SAPPIGE RIBBEN - 3-2-1 methode

Bereiding

Heerlijke 'fall of the bone' spareribs maak je het best met de 3-2-1 methode. Deze methode staat voor 3 uren roken, 2 uren stomen en 1 uur aflakken met BBQ saus. Veel werk, maar het geeft je een super resultaat.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd6 uur 30 min
Marineren2 uur
Totale tijd9 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, barbecue, BBQ
Trefwoord: bbq saus, kansas city style spareribs, spareribs

In principe bekom je deze ‘fall of the bone’ ribs door de ribbetjes overgaar te maken. Zoals we reeds zagen bij Pulled Pork, moet de kerntemperatuur naar 92°C. Het resultaat is dat je het vlees dan gewoon uit elkaar kan trekken. Dit is hetzelfde principe, maar voor ribs hebben we een marge tussen 85° en 95°C. Dus hoe bekom je nu dit fall off the bone resultaat? Door deze ribs low & slow te garen tot de kerntemperatuur tussen 87 en 95°C. Hierdoor smelten de collagenen en het vet waardoor ze zo zacht en sappig worden.

DE 3-2-1 METHODE, DE BESTE METHODE VOOR FALL OFF THE BONE RIBS
Deze f’all off the bone’ ribs maak je het beste met de 3-2-1 methode. Deze methode omvat drie uren te roken, twee uren stomen en dan nog een uurtje aflakken. Zorg dat je BBQ altijd tussen de 100 en 120°C blijft gedurende de ganse gaarsessie. Dat is de ideale temperatuur voor een Low & Slow sessie.
We beginnen bij de voorbereidingen. Deze zijn absoluut belangrijk, want we gaan onder andere de het vlies verwijderen, de ribs opkuisen en ze in de rub zetten. Beetje werk maar dit maakt alvast de helft van het resultaat. Nadat ze in de rub staan mogen ze een uurtje of twee in de koelkast zodat de smaken van de rub in het vlees kunnen dringen.


Porties: 4 personen

1. Maak de ribbetjes schoon en ontdoe ze van het vlies aan de holle kant. Door een mes voorzichtig onder het vlies te steken kan je het lostrekken met een stukje papier. Dep daarna de ribbetjes goed droog met wat keukenpapier.

2. Wrijf de ribbetjes rijkelijk in met de gekozen rub en laat deze een uurtje of twee afgedekt in de koelkast marineren. Hierdoor gaan de ribbetjes al een mooi kleur krijgen en is de rub al goed opgenomen door het vlees.
3. Maak de Barbecue klaar om indirect te roken op een lage temperatuur tussen 100- 120°C.

4. Gooi nu enkele woodchuncks op de kolen. Zodra het rookhout begint te roken mag je de ribbetjes op de BBQ plaatsen. Je kan hiervoor gebruik maken van een bordenrek Variera van Ikea;), zo win je enorm veel plaats op je BBQ en kan de rook goed langs gans het ribbetje gaan om extra smaak af te geven.
5. Rook de ribbetjes zo'n kleine 3 uren. Waarbij je ze iedere 45 min je ze bestuifd met het mengsel van appelsap en Jack Daniels.

6. Neem de ribbetjes van de BBQ leg ze één per één in een stuk aluminiumfolie. Op de folie doe je 2 eetlepels honing en twee eetlepels bruinesuiker, beiden uitgespeid over de ganse lengte van de ribs. Leg de rib met de bolle kant naar beneden op de suiker en honing. Giet 2 eetlepels appelsap en 1 eetlepel Jack Daniels in de folie en sluit de folie goed af zoals een papillot. Zorg dat de folie heel goed aansluit en gesloten is, zodat er geen stom kan ontsnappen. Herhaal dit voor alle ribbetjes afzonderlijk.

7. Leg nu de ribbetjes opnieuw 2 uren op de BBQ. Nu gaan ze stomen en ervoor zorgen dat ze heel mals worden. Je zal zien dat de vlees nu teruggetrokken is en dat er overal stukjes bot uitsteken. Zo moet het :)!

8. Na 2 uren haal je opnieuw de ribbetjes van de BBQ, verwijder je de folie en smeer je de ribbetjes rijkelijk in met BBQ-saus. Warm de BBQ saus eerst op zodat deze wat 'gesmolten' is en beter zal uitsmeren zonder strepen na te laten.

9. Plaats ze nog een klein uurtje (opnieuw in het rekje) op de BBQ. Ze zijn klaar als ze een kerntemperatuur van 85 - 95°C bereikt hebben.
10. Nu zijn ze klaar. Verbluf je gasten en jezelf met deze heerlijke ribbetjes!!

11. Smakelijk!


Tips:
1. Gezien de lange duurtijd van de bereidingswijze werk je dus best met briketten. Om een constante temperatuur te houden moet je zo'n 6 tot 8 briketten toevoegen per uur om je BBQ gaande te houden. Leg deze 'koud' bovenop de de hete kolen.
2. Afhankelijk van het vlees dat aan de ribbetjes hangt zal je waarschijnlijk nooit aan de volledige 3-2-1 uren komen. Deze methode kwam overgewaaid uit de VS waar er veel meer vlees aan de ribbetjes zit. Je moet vooral je eigen smaak en techniek wat ontdekken. Voor mij lukt het perfect met 2-1,5-0,45. Je moet immers voorkomen dat de ribbetjes na het stomen gewoon breken of van het bot vallen. Dan zijn ze "overdone".
3. Deze ribbetjes zijn super heerlijk met de Baked Beans en een koolsla.
4. Wil je dit recept klaarmaken op een gas-BBQ, dan kan je werken met een Weber Smokerbox die je op de brander zet.
5. Plaats een ovenschaal met water in het indirect gedeelte van de BBQ onder de ribbetjes. Dit water zal voor vochtigheid zorgen in de BBQ en zorgt tevens voor een betere temperatuur 'vastheid'.

Met zeer veel dank aan Ghentlemen's barbecue voor het receptidee en de uitwerking.
Nog meer smaakvolle BBQ ideetjes met net dat tikkeltje meer vindt u op zijn blog :
https://ghentlemensbbq.com/

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

6u
  • Equipment
  • • BBQ of smoker
  • • aluminiumfolie
  • • verstuiffles, vb plantenspuit
  • Ingrediënten
  • • 6 spareribs
  • • je favoriete BBQ rub
  • • je favoriete BBQ saus
  • • 1 brikje appelsap van 25cl
  • • 10 cl Jack Daniels Whisky
  • • 3 woodchuncks hickory, apple of cherry
  • • 12 eetlepels honing
  • • 12 eetlepels bruine suiker

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen